24.ЕВРОПСКИ ФОРУМ УРБАНОГ ШУМАРСТВА 2022.

24.ЕВРОПСКИ ФОРУМ УРБАНОГ ШУМАРСТВА  2022.

EFUF 2022

Градска управа Београда је ове године у периоду од 18. до 21. маја, била домаћин Европског форума урбаног шумарства преко Секретаријата за заштиту животне средине.

Основна идеја за формирање Европског форума о градском шумарству (ЕФУФ) је настала из потребе да се створи  јединствено место сусрета за практичаре, креаторе политике, менаџере, едукаторе и научнике који су активни у градском шумарству, урбаном озелењавању и зеленој инфраструктури. Од 1998. године, ЕФУФ се састаје сваке године да разговара о новим развојима, да размени искуства и да посети примере добре праксе у планирању, пројектовању и управљању градским шумама (од шума до градских паркова и уличних стабала). Форум је повезан са Групом за градско шумарство Међународне уније организација за истраживање шума , као и са неколико европских и нордијских мрежа за градско шумарство.

Учесници долазе из целе Европе, али и из других делова света.Сваке године, ЕФУФ се бави актуелном темом у градском шумарству, као што су финансирање, укључивање јавности, партнерства и иновације у управљању.

Ове године тема форума  је била АДАПТИВНЕ МЕРЕ У ГРАДСКИМ ШУМАМА  која је разрађена кроз шест подтема:

  1. ЗДРАВЉЕ И ЖИВОТНА СРЕДИНУ
  2. ТЕХНИКЕ ГРАДСКОГ ШУМАРСТВА
  3. СТУДИЈЕ СЛУЧАЈА
  4. РАЗМЕНА И ПРЕНОС ИСКУСТАВА У ГРАДСКОМ ШУМАРСТВУ
  5. ГРАДСКЕ ШУМЕ И КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ
  6. ГРАДСКО ШУМАРСТВО И ДРУШТВО

На београдском форуму донет је закључак да је од велике важности унапређење градских шума због сталног повећања броја становника и евидентних климатских промена.

Током одржавања форума организована је посета ЗПД ПИО „АВАЛА“ . Представници ЈП „Србијашуме“ су организовали коктел добродошлице испред шумске управе „Авала“ и након поздравног говора инжењера шумарства Дејана Милетића, у име домаћина, учесници форума су прошетали пешачком стазом од извора „Сакинац“ до Споменика Незнаном Јунаку. Захваљујући колегиници Љиљани Вамовић из Службе за заштиту шума и заштићена природна добра, која је током шетње причала о шуми Авала, гости су сазнали бројне информације о шумској састојини и културно историјским знаменитостима Авале.

 Учесници форума су након обиласка Споменика Незнаном Јунаку у меморијалном парку око споменка засадили садницу тисе у име одржаног форума и подршке идејама које подржава ЕФУФ у циљу побољшања квалитета градских и приградских шума.Током шетње по Авали гостима је укратко представљен и недавно завршени пројекат УРБфорДАН  у којем је ЈП“Србијашуме“ преко шумског газдинства „ Београд“ учествовло као партнер на пројекту заједно са градским секретаријатом за заштиту животне средине.

Захваљујући пројекту УРБфорДАН , у шуми „Авала“ је повећан број мобилијара за миран одмор, уграђене су две електронске инфо табле, формиран је сајт avalasuma.co.rs  и постављене су бројне  интерактивне и образовне табле за све посетиоце који желе да сазнају више о природи на Авали као и о правилима понашања у природи.

Посета шуми „Авала“ је завршена одласком на видиковац  Авалског торња где су наши гости могли да употпуне свој доживљај о Авали и виде ширу околину Београда, а за успомену на заједничко дружење сваки гост је  добио двојезично издање монографије о заштићеним подручјима чији је управљач ЈП“Србијашуме“.

Анђелка Јевтовић, дипл. инж. пејз. арх.

 

 

 

Коктел добродошлице у ШУ „АВАЛА“
До знања о природи на забаван начин
До знања о природи на забаван начин
Посета извору “Сакинац“
Представници ЕФУФ, Секретаријата за заштиту животне средине и Шумског газдинства „Београд“ су засадили садницу тисе у част одржавања скупа о Европском урбаном шумарству (Клајв Дејвис, Рик де Врис, Маја Јовановић и Анђелка Јевтовић)